Wellicht kan Frans Bauer zijn naam voor eeuwig verbinden aan Scheveningen: als zanger van Het Schevenings Lied. Hij had er nog niet van gehoord. En hij is ook nog niet gevraagd op eraan mee te doen.  Hij vindt het in elk geval een sympathiek idee. Een lied als Het Schevenings Lied helpt een beetje de eigen identiteit te behouden. Net zoals de Scheveningse vreugdevuren; ook die moeten wat hem betreft blijven. “Zo’n liedje, hoe eenvoudig dat ook klinkt, dat draagt ook een beetje bij aan het Schevenings gevoel zoals dat hoort te zijn.”  Maar of een Brabander een Schevenings lied kan zingen?

Naast mooie jeugdherinneringen aan Scheveningen die hij nooit hoopt te vergeten heeft Frans Bauer ook een droom over Scheveningen: zingen in het Circustheater. “Toen ik daar vroeger langs liep, was dat een gebouw van Henk van der Meyden. Dan keken we ’s zondags in de kranten waar al die grote verhalen in stonden en dacht ik: daar zal ik wel nooit staan met mijn muziek. Want ik zing het levenslied.”  Producent van de Sterren aan Zee concerten, Pieter van der Ploeg uit Katwijk aan Zee vroeg mij zo’n 20 jaar geleden om een keer in zijn serie een concert te komen geven. Ik was landelijk nog niet bekend en doorgebroken en na overleg met mijn manager heb ik het gedaan. Binnen twee weken was dat concert uitverkocht. Sindsdien geef ik ieder jaar een concert in deze prachtige tempel. Pieter en ik zijn sindsdien ook goed bevriend geraakt en hebben regelmatig contact.

Artiestenbestaan

Op 12 maart is het dan weer zover: Frans Bauer in het Circustheater. Het is een onderdeel van zijn theatertournee ‘Tour de Frans’. Deze theatertournee staat in het teken van het 25-jarig artiestenbestaan dat hij volgend jaar viert. “Het wordt een avond met echt Frans Bauer!” Het heeft even geduurd voordat hij die echte Frans Bauer weer tegenkwam, zegt hij. “Ik was een periode op zoek naar mezelf, een soort midlifecrisis in mijn muziekcarrière. Ik hoorde mijn muziek niet op de radio en dacht: moet ik niet eens wat veranderen aan mijn muziek?” Maar ook dat werd niet gedraaid. Uiteindelijk realiseerde Frans Bauer zich dat hij alleen dat moest doen wat hij echt en oprecht leuk vindt.

En dat laat hij op 12 maart horen in het Circustheater. “Een avond vol levenslied met een Frans Bauer die zichzelf weer heeft gevonden: een concert zonder compromis!” Maar wel met een lichtshow, ballet en videowalls. “Feest zoals de fans mij herkennen en waar ik zelf ook heel erg van hou.” En: “Een Frans Bauer-concert is een one-man-show, maar wel met heel veel verrassingen.” Het is een echt concert, benadrukt hij nog maar eens. “Niet zomaar opdreutelen van de grootste hits!”

Music of Life

Het concert van Frans Bauer in het Circustheater maakt onderdeel uit van de vele Sterren aan Zee Concerten. Deze ‘Music of Life’ concerten inspireren je tot het vieren van het leven, vechten tegen kanker, voor onderzoek naar kanker geven en vooral levens te redden. Immers om onderzoek naar kanker te kunnen blijven doen, is nog steeds heel veel geld nodig. De concerten worden al meer dan 34 jaar georganiseerd voor KWF Kankerbestrijding. Met andere woorden: door het bezoeken van de concerten helpt ook U mee!

Haags

Er zit zelfs een Haags tintje aan: het ballet komt namelijk van Conny Wieringa uit Den Haag die al sinds jaar en dag de dansers voor Frans Bauer regelt. En vooruit: nog meer Haagse invloeden, want de schoonvader van de zanger is een Hagenees. Als Scheveningen zijn identiteit maar mag behouden, hoopt de Brabantse artiest. “Waarmee ik bedoel dat wanneer ik op Scheveningen ben, ik me inderdaad op Scheveningen voel en niet op een of ander nieuwbouwproject.”

Den Haag als Popstad, daar heeft Frans Bauer ook herinneringen aan. “Als kind kwam ik elke zaterdag bij Servaas. Daar hoorde ik voor het eerst keiharde popmuziek; dat kende ik helemaal niet. Later wordt je ouder en ga je bepalen waar je echt van houdt. Dat is bij mij Nederlandstalig. Maar ik ben wel een beetje blijven houden van pop, ook al heb ik daar nooit echt wat mee gedaan.”

Levenslied

Gitaar en piano speelt Frans Bauer ook, maar niet op het podium. “Als artiest heb je als instrument je stem. En om dan maar een beetje interessant lopen te doen met een gitaar om m’n nek om te laten zien dat ik kan spelen vind ik niet nodig.” Frans Bauer heeft zichzelf weer gezonden en wil de komende jaren alleen nog maar de dingen doen die hij leuk vindt. Dat is het levenslied waarvan hij hoopt dat het mag blijven voortbestaan. En mensen blij maakt of door een moeilijke tijd heen helpt. “Dat is uiteindelijk waar ik muziek voor maak.”

Rest er nog één vraag: kan een Brabander een Schevenings lied zingen? Met een beetje goeie wil gaat Frans Bauer die uitdaging niet uit de weg! Vraag het hem maar.

Toegangskaarten voor dit grootse Frans Bauer concert in misschien wel het mooiste theater van Nederland, zijn te bestellen via de website: www.musicoflife.ntk.nl of bij de Nationale Theaterkassa via telefoon: 0900-9203. Kaarten kosten: 22 euro (2e rang) 37 euro (1e rang) 52 euro (gouden rang) en 95 euro (platina rang, 1e, 2e en 3e rij). Bij de gouden rang en platina rang kaarten is het ticket inclusief koffie of thee en na afloop ontvang je een prachtig en uniek cadeau!

LEZERSACTIE:

De Scheveningsche Courant & HaagWestNieuws mogen twee vrijkaarten weggeven voor het ‘Music of Life’ concert van Frans Bauer in het Circustheater. Like onze Facebookpagina #DeScheveningscheCourant of #HaagWestNieuws, deel het bericht van het ‘Music of Life’ concert en laat ons weten of ook U het onderzoek naar kanker wilt steunen. U mag ook een bericht zenden via e-mail: info@haagsekustmedia.nl onder vermelding van uw naam en de bevestiging dat ook U het onderzoek naar kanker steunt.