Het was vandaag een hele drukte in wijkcentrum ’t Lindenkwadrant aan de Tweede Braamstraat. Omdat Carolien haar honderdste verjaardag vierde gymden de twee groepen van Meer Bewegen Voor Ouderen voor deze bijzondere gelegenheid samen. Daarna genoot iedereen van koffie met gebak. En oor de jarige was er een mooi versierde taart. Toegezongen werd ze ook op de wijs van ‘Van de Amsterdamse grachten’ (*).

Na een eeuw blijken de jaren toch een beetje te gaan tellen. Want Carolien deed de oefeningen zittend op een stoel die voor de gelegenheid was versierd met slingers. Voor de oefeningen gingen de deelnemers eerst tegenover elkaar zitten en trokken, begeleid door onder andere Wim Sonneveld die weer over de Amsterdamse grachten zong, met elkaar blauwe vuilniszakken heen en weer. Later spreidden ze zo’n zak tussen zich uit en gooiden daarmee een bal in de lucht en vingen die er ook weer mee op. Dat spelletje werd in verschillende varianten herhaald.

Meer Bewegen Voor Ouderen vindt plaats onder de vlag van Voor Welzijn, vertelde sportcoördinator Peter Nijboer van de welzijnsorganisatie. “We proberen zo mensen uit de buurt wat te bieden op een laagdrempelige manier.” Daar is veel interesse voor, constateert hij. In Segbroek heeft Meer Bewegen Voor Ouderen inmiddels twaalf groepen.

Daar zitten vooral dames in, zegt instructrice Ceciel die ouderen al zo’n twintig jaar meer laat bewegen. “Mannen laten zich niet zo kennen.” Een honderdjarige zegt ze tot nog toe niet tegengekomen te zijn; al doen er wel mensen mee die de negentig al voorbij zijn. De meeste deelnemers zijn tussen de zeventig en tachtig jaar. De deelnemers bewegen elke week drie kwartier en drinken daarna een kwartier koffie met elkaar.

Een honderdste verjaardag vieren is nauwelijks in één dag te doen, leek het wel. De burgemeester stuurde Carolien een felicitatie met een bloemstuk. De Sociale Verzekeringsbank deed dat ook, net als het pensioenfonds en de zorgverzekeraar. De eeuweling woont nog steeds zelfstandig, vertelde haar dochter Marianne, al heeft Caroline wel heel veel hulp van onder andere haar andere dochter Ineke. Sinds twee weken helpt de verpleging haar naar bed. Zo zijn er wel meer dingen waar ze hulp bij krijgt, maar dat is pas sinds een paar jaar. 

(*)voor wie het liedje thuis zelf eens wil zingen:

En op iedre woensdag ochtend

Is Carolien toch oh zo graag op de gym

Want dat vult dan haar gedachten

Als de mooiste sport in het land

Al die dansende oudre mensen

Al die voetjes ’s morgens vroeg over het plein

Niemand kan zich beter wensen

 Dan een 100-jaar-ge te zijn!